Nasza kuchnia

Na  szkolnej stołówce jak u mamy

                smacznie i zdrowo jadamy !

    

Zapraszamy na :

 Śniadania   -  od 9.40 do 9.50    

 Obiady        -  od 11.30 do 11.50              

 

 

Kącik kulinarny :

          Przeczytaj wypróbuj i dodaj swój przepis…

,,Surówka z nutką czosnku’’

 

1 główka białej kapusty

2-3 marchewki

4 ząbki czosnku

Zalewa: 1litr wody ,3/4 szkl. oleju, ½ szkl. octu ,1/2 szkl. cukru, 2 łyżki soli

Całość zagotować i gorącym płynem zalać poszatkowane warzywa . Odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Smacznego.

 

,,Sałatka z bobu i truskawek z fetą i świeżą miętą’’

Składniki na 2 porcje:
szklanka bobu
200g truskawek
8 listków świeżej mięty
20 g sera feta
łyżka oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
pieprz

Bob ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowany bób przelać zimną wodą, odcedzić i obrać delikatnie. Truskawki umyć przekroić na pół. Miętę umyć i pokroić w paseczki. Sok z cytryny wymieszać z olejem i doprawić pieprzem. Na dwóch talerzach rozłożyć bób, truskawki, posypać każdą porcję pokruszonym serem i miętą, a następnie polać sosem.

 

Sałatka „Ani”

 

1 kapusta pekińska – pokroić

1 puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

20 dkg sera żółtego

20 dkg szynki

4 plastry ananasa z puszki

4 ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany

2 łyżki majonezu, sól, pieprz.

Wszystko razem wymieszać i zjeść.

 

Smacznego.